Nadat u een initiatief heeft ingediend en de tweede openstellingstermijn is gesloten gaat het proces verder. Hieronder staan deze stappen beschreven.
Stap 1: Definitieve toets
Tijdens de prioritering is de eerste stap een definitieve toets van de initiatieven. Deze toets betekent dat alle initiatieven een definitieve beoordeling krijgen op alle voorwaarden uit het Programma Zon op Veld. Een initiatief wordt beoordeeld als wenselijk (zoals we het willen) of niet wenselijk (niet zoals we het willen).
Uw initiatief moet in ieder geval binnen de kansrijke zoekgebieden liggen, zo goed mogelijk scoren op het afwegingskader en voldoen aan de gebiedsspecifieke en landschappelijke inpassingsvoorwaarden (gebiedsbeschrijving). Hoe hoger uw score op het afwegingskader, hoe groter de kans dat we uw initiatief als wenselijk beoordelen.
Stap 2: Prioriteren
De volgende stap is prioriteren en bekendmaken. Dit betekent dat alle initiatieven die aan de minimale eisen voldoen op volgorde worden gezet van niet wenselijk naar meest wenselijk. De RES-organisatie maakt deze volgorde met behulp van de score uit de definitieve toets. De RES-organisatie krijgt bij het maken van de volgorde advies van de Regionale Advies Commissie (RAC). Of een initiatief wenselijk is hangt verder af van de andere initiatieven die zijn ingediend en hoeveel projecten er nodig zijn om de doelen uit het programma te halen. Een voorbeeld: er zijn 10 initiatieven die voldoen aan de minimale eisen en wenselijk zouden kunnen zijn, maar er zijn er maar 7 nodig om onze doelen te halen. Dan worden de 7 initiatieven met de hoogste score als wenselijk beoordeeld.
Stap 3: Bekendmaken
De meest wenselijke initiatieven worden vervolgens voorgelegd aan de colleges van burgemeesters en wethouders. De gemeenteraad heeft dan nog de mogelijkheid om wensen en bedenkingen in te dienen. Dit betekent dat zij kunnen voorstellen om nog iets te veranderen aan een initiatief. Ook kunnen zij het initiatief afwijzen als er zwaarwegende (belangrijke) argumenten hiervoor zijn. Daarna nemen de colleges in iedere gemeente een principebesluit over de voorgelegde initiatieven. Dit houdt in dat het college laat weten dat ze onder voorwaarden van plan is om een vergunning te verlenen. Dat betekent dat er nog geen vergunning voor het initiatief is, maar dat de initiatiefnemer nu wel mag starten met het formeel (officieel) aanvragen hiervan. De principebesluiten worden uiteindelijk openbaar gemaakt. Hierna start het proces van de vergunningverlening, zie hieronder.
Stap 4: Vergunningen - een omgevingsvergunning voor een Buitenplanse Omgevingsplanactiviteit
Met het principebesluit kunnen initiatiefnemers een formele omgevingsvergunning aanvragen bij het Omgevingsloket.
Het is belangrijk om te weten dat voor initiatieven voor een zonneveld andere regels gelden dan voor normale omgevingsvergunningen. Dit komt doordat zonnevelden niet passen in het omgevingsplan (vroeger heette dit een bestemmingsplan). Vergunningen voor een zonneveld moeten daarom via een BOPA-procedure aangevraagd worden. BOPA staat voor Buitenplanse Omgevingsplanactiviteit.
De BOPA-aanvraag moet u opbouwen in een vaste inhoudsopgave (volgorde). Om de initiatiefnemer op weg te helpen hebben wij een sjabloon opgesteld die helpt bij het opbouwen van de aanvraag. Hierin kunt u ook teruglezen hoe het afwegingskader en de inhoudsopgave van de BOPA op elkaar zijn afgestemd.
Voor het principebesluit (prioriteringsfase) hoeft uw initiatief nog niet te voldoen aan de eisen van de BOPA. Het is wel verstandig om hier tijdens de selectiefase al zoveel mogelijk rekening mee te houden. Zo gaat het vergunningsproces sneller.