RES Midden-Holland

Energieregio Midden-Holland

Midden-Holland is één van de 30 energieregio’s in Nederland. De regio bestaat uit de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas. Ook de provincie Zuid-Holland en de waterschappen Schieland en de Krimpenerwaard, Rijnland en Stichtse Rijnlanden praten mee. Zij hebben een belangrijke rol bij het maken en uitvoeren van de RES.

We werken samen als provincie, gemeenten en waterschappen in onze regio. Met z’n allen nemen we de besluiten. En de keuzes die we samen maken, geven we elk een plek in ons eigen beleid. Bijvoorbeeld bij het aanwijzen van plekken voor windmolens of zonnepanelen. Of voor de verdeling van duurzame warmte. We kijken ook naar nieuwe kansen voor natuur en landschap in de regio.

Benieuwd naar wat uw gemeente doet op het gebied van duurzaamheid? Bekijk hier de lokale initiatieven van de Gemeente KrimpenerwaardGemeente ZuidplasGemeente GoudaGemeente WaddinxveenGemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Kaart RES Midden-Holland - gemeenten Bodegraven Reewijk Gouda Krimpernerwaard Waddinxveen Zuiplas

 

Energiestrategie regio Midden-Holland

In 2021 heeft de regio Midden-Holland de RES 1.0 vastgesteld. Daarin staat dat we in 2030 in onze regio 0,435 TWh per jaar willen opwekken. Dat is 1,24% van het landelijke doel (35 TWh). Dat willen we doen door eerst zonnepanelen op grote daken te leggen en met zonnevelden langs Rijks- en Provinciale wegen. Pas als blijkt dat dit niet voldoende oplevert, kijken we naar de reservegebieden voor windenergie. De reservegebieden staan op deze kaart.

Nu werken we aan de uitvoering van de RES 1.0. Bijna de helft van onze doelen, willen we halen door zonnepanelen te leggen op daken van bedrijven, grote gebouwen en parkeerterreinen. Om ondernemers met grote daken hierbij te helpen, is eind 2022 het Servicepunt Energietransitie Bedrijven Midden-Holland geopend.

Bekijk hier de RES 1.0 of de publiekssamenvatting.

Voor zonnevelden op land (zon op veld) hebben we sinds juni 2024 beleid gemaakt. Dit heet het Programma Zon op Veld. Hiermee krijgen projectontwikkelaars meer duidelijkheid over waar zonnevelden kunnen komen en waaraan die moeten voldoen. Denk bijvoorbeeld aan hoe zichtbaar de panelen mogen zijn en hoe het zonneveld past bij het landschap. Dit beleid maakten we met input van inwoners en belanghebbenden uit de regio. Het gaat ons helpen om zonnevelden beter en sneller te realiseren. 

 

 

Warmte

Naast de RES werkt iedere gemeente aan plannen om gebouwen aardgasvrij te maken en te verwarmen met duurzame energie. Dit doen gemeenten in de Transitievisie Warmte. Soms kunnen gemeenten hierin met elkaar samenwerken. Bijvoorbeeld door aan te sluiten op een gezamenlijke warmtebron. Dit soort samenwerkingen worden op dit moment niet via de RES georganiseerd. Gemeenten organiseren dit onderling met elkaar. 

Nieuwe lokale, regionale en landelijke doelen

Er kan ook sprake zijn van nieuwe lokale, regionale of landelijke doelen of van nieuwe technieken of bronnen. Dit kan leiden tot het aanpassen van plannen en het vaststellen van nieuwe kaders voor toekomstige ontwikkelingen. Dit is in elke regio maatwerk en kent dus geen vast ritme. Het document waar aangepaste of nieuwe kaders in beschreven worden, noemen we de RES Herijking 2.0, RES Herijking 3.0 en zo verder.

Niet alleen energie opwekken vraagt ruimte, maar ook bijvoorbeeld woningbouw, natuur en landbouw. Overheden wegen alle belangen af en leggen de projecten en plannen uit de RES vast in hun beleid voor onze leefomgeving en besluiten daarover. Denk aan de omgevingsvisies, omgevingsplannen en programma’s. Er is inspraak mogelijk op de plannen en projecten. Op 1 januari 2025 moeten de projecten een vergunning hebben, zodat ze kunnen starten. Zo dragen we bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot in 2030. Een tussenstap op weg naar 95% minder uitstoot in 2050. De opgave is groot, net als het belang. 

 

 

 

 

Eigen bijdrage

Iedereen kan wat doen voor het klimaat. De overheid, bedrijven, maar ook uzelf. Dat kan iets groots zijn of juist klein. Goedkoop of duur. De één laat zijn vloer isoleren, terwijl de ander minder voedsel wil verspillen. Iets doen voor het klimaat doet u op uw eigen manier.

In de ‘Iedereen doet wat’ campagne van de Rijksoverheid leest u alles over wat u kunt doen voor het klimaat. Hier leest u ook meer over de RES.

Bekijk hier wat u kunt doen

Is uw vraag nog niet beantwoord? Ga dan naar Vraag&Antwoord. Of stuur een mail naar RES@regiomiddenholland.nl

 

 
Cookie-instellingen